Budovu Metropolisu v bratislavskom modernom centre je možné prehliadnuť len ťažko, už na prvý pohľad zaujme najmä dizajnom. Aké kvality okrem modernej architektúry ukrýva? 

Ide o nadčasovú budovu, ktorá bude v tejto časti mesta ešte dlho vynikať a nebude starnúť. Architekt si dal záležať, aby sa tu nenachádzali artefakty, ktoré o desať či dvadsať rokov už nebudú zaujímavé. Chceli sme vytvoriť projekt s mimoriadnou architektúrou, ktorá však bude zaujímavejšia, keď sa do budovy pozriete zvnútra. Mali sme jasné predstavy o veľkostnom mixe bytov a toto bola pre nás „alfa a omega“, každý štvorcový meter má svoj význam.

Rozhodli sme sa, že z technickej stránky projektu stavíme na moderné kvalitné parametre. Všetko v byte sa dá ovládať cez mobilnú aplikáciu, napríklad nastavovanie teploty či exteriérové tienenie, ktoré má Metropolis ako jediný v downtowne. Ide nám nielen o komfort a technológie, ale aj o prevádzkové náklady. Dnes sú ceny energií vysoké, takže pre nás bolo podstatné mať hotový koncept luxusného bývania budúcnosti. 

Čo je pre vás najdôležitejšie pri výbere dodávateľov?

Keď sme spustili projekt, rozhodli sme sa, že budeme mať len to najlepšie v segmente bytov, ktoré predávame. Technológie použité v bytoch sú väčšinou z Nemecka alebo zo severnej Európy. Chceli sme vytvoriť projekt, na ktorý budeme v budúcnosti pyšní. Keď spravujete majetok, najväčší problém je urobiť také investície, aby ste o niekoľko rokov nemuseli meniť napríklad všetky omietky. Keď sa o desať rokov prídeme pozrieť, ako sa projektu v Bratislave darí, nebudeme sa musieť za jeho stav hanbiť. Naše kvality spočívajú v tom, že sme naozaj blízko pri každodenných rozhodnutiach, ide nám o konečný výsledok a nie o to, aby sme ušetrili a neskôr na to doplatili. 

Okrem príjemného prostredia vám záleží aj na zdraví ľudí, ktorí v Metropolise budú bývať. Ako chcete zaručiť kvalitnejšie a zdravšie bývanie? 

Máme skvelé rekuperačné jednotky s filtrom, ktorý je momentálne najlepší na trhu. Zachytí viac než deväťdesiatštyri percent nečistôt, prachu a peľov. Ľudia chcú žiť zdravšie a my chceme vytvoriť projekt, ktorý naplní ich očakávania a bude zodpovedať tejto dobe. 

Byty v Metropolise sa môžu pýšiť aj praktickosťou a efektivitou. Akým prekážkam ste sa pri navrhovaní chceli vyhnúť? 

Chceli sme, aby architekt striktne neuprednostňoval svoj štýl a aby nenavrhoval tento projekt len preto, aby sa ním mohol pochváliť. Našli sme architekta, ktorý je aj developer, chápe riziká a ktorý vytvoril čo najefektívnejšie dispozície v optimálnych výmerách poskytujúce plnohodnotný komfort bývania. Vyhýbali sme sa napríklad zaobleným stenám, ktoré síce vyzerajú krásne, ale priestor by sa tým stal menej využiteľným. Tým, že v byte nie sú ohrevné či chladiace telesá v priestore, budúci majitelia v Metropolise môžu využívať každý štvorcový meter plnohodnotne. 

  

    

Metropolis patrí medzi najmenšie projekty v novom modernom centre Bratislavy. Prečo je to jeho výhodou? 

Je to možno menší projekt než jeho susedia, ale myslíme si, že práve toto je ideálna veľkosť. Sú tu dve veže, obe majú svoju recepciu a svoje výťahy. Chceli sme, aby bolo cítiť duch luxusu, a existujú parametre, ktoré musíte splniť. Tým základným je určite počet bytov. 

Nehnuteľnosti v Metropolise sú už na predaj. Kupujú ich klienti investične alebo skôr na vlastné bývanie? 

V posledných dvoch rokoch si kupujú nehnuteľnosti najmä pre svoju potrebu. Sú to klienti, ktorí chcú bývať v centre mesta a hľadajú kvalitu; klienti žijúci v zahraničí, ktorí si nechcú prenajať inú nehnuteľnosť alebo bývať v hoteli, keď sa vrátia na určité obdobie do Bratislavy. Preferujú vlastnú, ktorá im poskytne komfort a zároveň bude efektívna v nákladoch, aby ich výrazne nezaťažovala počas neprítomnosti. Prípadne sú to klienti z iných častí Slovenska, ktorí sa sťahujú za svojimi deťmi, ktoré tu ostali po štúdiách, respektíve takí, ktorí majú malé deti a chcú nehnuteľnosť v Metropolise najprv prenajímať a následne očakávajú, že ju budú využívať ich deti. Dáva to zmysel, pretože ak máte rodinu a ste úspešní v tom, čo robíte, chcete zaistiť pre svoje deti len to najlepšie. 

Aké vybavenie či služby môžu majitelia bytov v Metropolise očakávať? 

Práve teraz vyberáme nájomníkov do obchodných priestorov a ponúkame im aj možnosť zakúpiť si priestor v modernom downtowne, aby mohli vlastniť svoju prevádzku. Vyberáme užívateľov, ktorí sa zlúčia s filozofiou nášho projektu. Patrí do toho dobrá cukráreň, kvalitné talianske potraviny, kadernícky salón či nechtové štúdio. Priestor je tu aj pre právnickú firmu či kliniky.

Kedy môžu vlastníci začať naplno využívať projekt Metropolis? 

Už od konca roka. Práve teraz dokončujeme projekt, je už takmer hotový a prebiehajú posledné dokončovacie práce. Predpokladáme, že kolaudácia bude hotová v najbližších mesiacoch, následne môžeme byty odovzdať vlastníkom.

Zdroj: Forbes.sk